divendres, 9 de gener del 2015


La vida de la papallona Blue Morpho.

CRÒNICA DES DE COSTA RICA

L'Anna Roure, que treballa a la consergeria del nostre institut, està passant uns mesos a Costa Rica. Col·labora amb els “ticos” (nom amb els que es coneix als habitants d'aquest país) fent feina en un “mariposario” o el que és el mateix, una granja de papallones.

Avui ens parla de la papallona Blue Morpho, espècie característica de Centreamèrica i Mèxic amb 29 varietats i 147 subespècies diferents.

1r) Les Blue Morpho utilitzen com a “planta hostatjadora” les fulles de tres arbres diferents: el “Sangrillo”, el “Almendro” i el “Cocobolo” per dipositar els seus ous.

1. Ou fertilitzat (verd amb puntets)
2. Ou a punt de néixer (negre)
3. Ou buit (blanc)
Les erugues tarden entre 7 i 10 dies en sortir de l'ou.



2n) La Blue Morpho tarda aproximadament dos mesos des de que neix fins a convertir-se en crisàlide passant per les següents fases:
4. Eruga bebè característica per ser de color groc i vermell (les primeres setmanes aquests colors són molt vius, amb el temps se suavitzen)
5. Eruga adulta característica per tenir diferents tonalitats de color marró.
6. Eruga iniciant el procés per crisalitzar-se, característica per canviar al color verd i estar més inflada.
7 Després de canviar al color verd estarà 3/4 dies sense menjar i es penjarà de cap per avall esperant al moment de la transformació.


3r) Quan l'eruga inicia el procés de canviar a crisàlide comença a moure's fent pujar la seva “pell” (s'obre pels ulls i va pujant cap al cul) fins que al final de tot acaba caient-li. Seguirà movent-se fins aconseguir la forma de la crisàlide, estarà un total d'uns 20 minuts per completat el procés.

8. Eruga traient la "pell".
9. Eruga movent-se per la transformació.
10. Crisàlide.


4t) Passats 14/15 dies la papallona iniciarà el procés de sortir de la crisàlide. Estarà entre 1 i 2 hores fins que les seves ales no estiguin completament seques per començar a volar.
11. Papallona assecant les ales.


5è) Des del moment que neixen són fèrtils; es poden aparellar un cop cada dia amb una posta aproximadament de 30 ous diaris; en un total de quasi 1000 ous al llarg de la seva vida.

12. Papallones aparellant-se.

La Blue Morpho al “mariposario” pot arribar a viure fins a un mes, però en llibertat només 3 setmanes; això és degut a la possible depredació d'altres animals i la dificultat de trobar menjar.
Aixi doncs podríem dir que el cicle vital d'una Morpho és de 4 mesos; dels quals 3 se'ls passa transformant-se.

SI US HA AGRADAT EL REPORTATGE I VOLEU SABER-NE MÉS, PODEU CONTACTAR AMB L'ANNA MITJANÇANT AQUEST BLOG.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.